Periode 1980 - 2000 : Sloop & Reorganisaties


Begin jaren '80 is de fabriek, na aankoop door de gemeente Utrecht, uiteindelijk in zijn geheel gesloopt en zijn er woningen voor teruggekomen.
Deze foto laat zien dat de fabriek er de laatste jaren treurig bijlag.
Het donkere stuk op de eerste verdieping is wellicht de roet neerslag die een herinnering was tijdens de hiervoorgenoemde mogelijke brand.

Ondanks de malaise ging het adverteren gewoon door, getuige deze advertentie voor in en om het huis.

In 1984 vond er een reorganisatie plaats binnen Varta, waarbij 'Herberhold NV' opging in 'Varta BV', en in 1985 ging Varta BV samen met de consumenten batterijen afdeling van Varta België.

Een minder fraai moment in de historie van de fabriek is dat er gebruik gemaakt werd van een stortplaats in Groenekan aan de Sint Anthoniedijk gedurende de jaren '50 van de vorige eeuw.
Of dit indertijd illegaal was is moeilijk te zeggen, milieu regels waren er niet of nauwelijks. Deze stortplaats stond lokaal bekend als het 'Witte Kat' terrein. Blijkbaar is hier o.a. ook een lading batterijen gedumpt die in eerste instantie naar Indonesië waren verscheept voor de export. Doordat deze echter aldaar niet bruikbaar waren zijn deze teruggestuurd en daaropvolgend op dit terrein gestort.
De stortplaats kwam indertijd weer in de bekendheid doordat er o.a. vervuild water werd aangetroffen in het water van het natuurbad 'De Kikker' in 1990. Dit natuurbad betrok het water uit het directe gebied rond de Sint Anthoniedijk.

Foto van omstreeks 1980 met daarop de verwaarloosde fabriek

Artikel uit het 'Nederlands Dagblad' met een beschrijving van de nieuwe draaglamp. Dit artikel is een onderdeel van een groter artikel over de nieuwste artikelen voor thuis.