Kort overzicht historie van Varta in Nederland.


Varta begon officieus in Nederland na de aankoop van Herberhold eind jaren '50 door een Canadeese firma die eigendom was van de familie Quandt. Deze familie bezat ook een meerderheids aandeel van 'Pertrix-Union', de voorloper van Varta.
In 1967 werdt de naam van 'Pertrix-Union' veranderd in 'Varta', en midden jaren '70 werd Herberhold ook officieel een onderdeel van het Varta concern.

In de jaren 1970-1980 bestond Varta Batterie AG. te Hannover, Duitsland uit 3 divisies, te weten:
   'I' (Industrie Batterijen),
   'G' (Geräte Batterijen) en
   'S' (Starter Batterijen).

'Industrie' batterijen waren speciale accu's voor o.a. vliegtuigen en heftrucks, 'Geräte' batterijen waren de bekende consumenten batterijen, b.v. de penlite, grote staaf, kleine staaf en 'Starter' batterijen zijn de accu's voor auto's en vrachtwagens.
De drie divisies 'I', 'G' en 'S' werden vanuit Hannover individueel aangestuurd.

In België/Luxemburg waren deze 3 onderdelen in een enkele firma ondergebracht en ook in andere landen bestond deze mengvorm.

In Nederland was dit anders. De productgroepen 'I' en 'S' zaten in Rotterdam, bij de voormalige Bataafse Accu Fabriek (BAF) bekend van de AFA en Pertrix accu's.
De productgroep 'G' bij Herberhold BV. / Varta BV. in Utrecht.

EWB GmbH.
de 'Electronic Watch Batterie' Gmbh. was een afzonderlijke organisatie die in de jaren 1970 werd opgericht om aansluiting te vinden bij de ontwikkeling, productie en verkoop van horloge batterijen en was toentertijd een samenwerkingsverband tussen Varta Batterie AG. en Socié'té Suisse Industrie Horlogère (SSIH te Biel, Zwitserland) welke de horlogemerken 'Omega' en 'Tissot' op de markt bracht (link) en Bulova (Biel, Zwitserland).
De verkoop van horloge batterijen onder het label VartaChron aan de consument verliep via de Varta organisatie.
Door EWB werd de O.E.M. (Original Equipment Manufacturers) markt in o.a. in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Hong Kong en Japan bediend.

SSIH werd later samen met de ASUAG (Allgemeine Schweizer Uhren A.G) onderdeel van de 'Swatch Group' (link).
EWB GmbH was destijds gevestigd in Ellwangen/B.R.D., waar nu nog steeds een fabriek van Varta staat waar de bekende 'AA' en 'AAA' batterijen worden geproduceerd.
EWB GmbH had daarnaast een kantoor in Burgdorf/Zwitserland en van daaruit werd de Europese uurwerkenmarkt bediend.

Na herstructurering van SSIH en ASUAG werd EWB GmbH volledig geïntegreerd in de Varta Batterie AG., en hield EWB GmbH. op te bestaan als zelfstandige onderneming.

Begin jaren 2000 werd Varta Batterie AG. in onderdelen verkocht, zo is het Varta onderdeel 'G' nu onderdeel van Energizer (bekend van Duracel') welke van Spectrum Brands (o.a. Ray-O-Vac batterijen) in 2018 werd ovegenomen, het onderdeel 'S' aan Johnson Controls, en onderdeel 'I' aan Montana Tech Components AG.