Voetnoten / Wetenswaardigheden


Het pand aan de Westerdijk no. 1 (tegenwoordig Oudenoord no. 1) te Utrecht was reeds in 1922 in eigendom van Herberhold en diende blijkbaar als opslag (mogelijk ook verkoop en reparaties) van fietsen, samen met zijn zwagers Franz & Ernst zur Lage.
Dit kan worden opgemaakt uit deze documenten van oprichting bij de KvK te Utrecht op 16 maart 1922 : [1], [2], [3], [4], [5], [6]. Deze inschrijving werd op 2 december 1924 doorgehaald, wellicht als gevolg van de splitsing van Herberhold en zijn zwagers, zie [1] en [2].
Nadat het pand enige tijd te huur was aangeboden is het later in gebruik genomen als de eerste fabriekslocatie voor de massaproductie van de batterijen en andere (rijwiel) producten.

Herberhold heeft enige tijd (1940/41 - 1945) een ruimte aan de Grote Eligensteeg nr 2 (sinds 1950 hernoemd naar 'Eligenstraat') gehuurd als pakhuis. Ook lijkt er sprake te zijn van de huur (en gebruik) van een ruimte aan de Kromme Elleboogsteeg (de kaaszolder), dit is momenteel niet te bevestigen.

Herberhold had goede relaties met het gemeentebestuur van de stad Utrecht, de fabriek aan de Balkstraat werd o.a. mede opgericht om zodoende de lokale hoge werkloosheid aan te kunnen pakken. De nieuwe fabriek had tenslotte veel arbeiders/sters nodig om de grote vraag naar batterijen te kunnen voldoen.

Vrijwel alles wat er voor de productie van batterijen benodigd was werd ter plekke gefabriceerd, zo ook de zinken hulzen die de buitenmantel van een batterij vormde. Hiervoor was er een kleine smelterij/walserij in de fabriek die het zink verwerkte tot het plaatwerk en de hulzen.

De etiketten op de producten werden vervaardigd door drukkerij Zuidam uit Utrecht, Herberhold was indertijd goed bevriend met de toenmalige eigenaar.
De kleine verpakkingen werden gemaakt door Miedema Cartonnage, welke eveneens gevestigd was in Utrecht, en later verhuisde naar Nieuwegein. In 2004 is dit bedrijf overgenomen door de Acket Drukkerijen.

De plastic hulzen voor de kleine batterijen alsmede die voor de (A)R40 lucht/zuurstof en mangaan batterij & de 4R25 6 volts blokbatterijen werden geleverd door de firma Combi Plastic te Rijen van de gebroeders Seelen.

Delen van de blister verpakkingen (het bedrukte karton) kwam van de firma Knapp uit Schwetzingen.

De firma 'NV Bouwmaatschappij Herlage' was een 2e bedrijfje welke door Herberhold werd gerund. Het werd gebruikt voor o.a. de aan en verkoop van onroerend goed & verbouwingswerkzaamheden in de eigen panden.
Opgericht op 17 oktober 1929 en op 2 maart 1943 opgeheven, om na de oorlog weer te worden heropgericht.
Op 30 mei 1951 ging het uiteindelijk samen met de fabriek.

Herberhold had nog 2 andere bedrijven, te weten 'Waterman' in Den Bosch en 'Orion' in Hilversum.
Beide bedrijven waren actief in de jaren '70 voor levering van de fabriek richting enkele grote afnemers (channel merchandising).
De activiteiten van deze 2 bedrijven stopten midden jaren '80, waarna het bedrijf 'Waterman' een doorstart kreeg via de heer Didden onder de naam 'Didden Distributie Mij.' (DDM).

Het bedrijfspensioenfonds is opgenomen in Aegon Leven.

De grote koolstiften die o.a. gebruikt werden in de AR40/R40 e.d. werden geleverd door de firma Carbone Lorraine (Frankrijk).

De eerste fabriek waar 'De Witte Kat' in volume werd geproduceerd.


Omslag
Toon grotere versie.


Pagina 1
Toon grotere versie.


Pagina 2
Toon grotere versie.


Pagina 3
Toon grotere versie.


Pagina 4
Toon grotere versie.


pagina 5
Toon grotere versie.


Pagina 1
Toon grotere versie.


Pagina 2
Toon grotere versie.