Het etiketten en papierwerken archief van Herberhold (1930 - 1940 & 1949 - 1964)

Het etiketten en papierwerken archief kan gezien worden als 2 afzonderlijke onderdelen.
Het materiaal zelf bestaat uit 2 goed gevulde ordners en 2 dunnere papieren mappen.
De 2 ordners en 2 mappen zijn bewaard gebleven doordat de heer Kraanen (de 2 ordners) en de heer Overeem (de 2 mappen) deze bij het uitruimen van het gebouw aan de Balkstraat hebben behoed voor het verdwijnen in de afvalcontainer. Dit alles omdat het gebouw aan de Balkstraat verd verlaten voor de verhuizing naar de Koningsweg in 1977 / 78).

Het eerste deel van het archief, de huismerketiketten, en welke bestaat uit meer dan 500 verschillende ontwerpen, en zijn op enkele na, volledig ge-ent op de welbekende platte 4,5 volt batterij.
Deze 'huismerk' batterijen waren qua productie de gewone standaard fabrieksexemplaren, en waren dan voorzien van een van deze etiketten in plaats van het eigen 'Witte Kat' etiket. De opdrachtgevers waren zowel rijwielwinkels, rijwielfabrikanten en rijwielimporteurs.
Herberhold vondt dit prima, het genereerde tenslotte omzet en marktaandeel.
Enkele merknamen die werden gehanteerd zijn o.a. Batavus, Jeveha, Toppunt, Neco, Estafette, Dosto, Vabo of Spherisol.
Of bijvoorbeeld wat meer merkwaardige namen zoals 'King Kong', 'Black Prince', 'Strooper' of 'Het Haasje'.


Het grootste deel van deze huismerketiketten werden door een medewerker van de fabriek ontworpen, de gehanteerde namen op een huismerketiket was soms een fantasienaam , bestaande uit samenvoeginen van voornamen en/of achternamen, soms een bekend woord, en soms gewoon de initialen van de opdrachtgever.
Het is aannemenlijk dat deze ontwerper dezelfde persoon is die ook het muisje in de staart van de kat bedacht. Helaas is de naam van deze medewerken niet bekend.
Verder geven de ontwerpen blijk van de typische jaren '30 stijl.

Vrijwel al deze huismerketiketten zijn tot 1940 in gebruik geweest, na de oorlog werden er nog zelden batterijen voor huismerken besteld of geproduceerd.


Het 2e deel van dit archief bestaat uit diverse etiketten en ander papierwerken dat voor de fabriek is gedrukt.
Verder bestaat dit deel uit individuele losse vellen, met op elke pagina een of meerdere exemplaren van etiketten of ander gerelateerd papierwerk dat besteld was.
Deze vellen werden mogelijk intern gebruikt als referentie materiaal of als naslagwerk voor bestelde hoeveelheden.
Per pagina is o.a. vermeld de de factuurdatum (of de besteldatum indien bekend), de bestelhoeveelheid, en de drukkerij.

Indien er meer informatie over een etiket is, dan is de naam in het rood weergegeven, verder zijn deze labels direct te downloaden door op het 'download' veld te klikken. Zo kunt u uw eigen platte 4,5 volt batterij verfraaien.

Naar het huismerk etiketten archief.

Naar het papierwerken archief.

Met zeer veel dank aan de heer H. Kraanen en de heer S. D. Overeem voor het doneren van deze 2 archieven.